Internet

Beleggen in aandelen, waar rekening mee houden?

posted by Mark May 17, 2022

Vroeger was het eigenlijk zo dat slechts een handvol mensen ervoor kozen om te gaan beleggen in aandelen. Dat was in het bijzonder het gevolg van het feit dat mensen van mening waren dat er toch behoorlijke risico’s zijn verbonden aan deze beleggingsproducten. Het klopt inderdaad dat je door te beleggen in dergelijke assets een gedeelte van of zelfs je volledige inleg kan verliezen. Dit gezegd hebbende is het zo dat lang niet alle aandelen over hetzelfde risiconiveau beschikken. Wil jij ook graag gaan beleggen in deze beleggingsproducten, maar zou je er graag in eerste instantie nog wat meer over te weten willen komen? Dan dien je vooral verder te blijven lezen! 

Hoe kan je beleggen in aandelen?

Beleggen is  de voorbije jaren eigenlijk alleen maar flink eenvoudiger geworden. Vroeger was het dan ook zo dat het doorgeven van orders niet altijd van een leien dakje verliep. Dat was niet in het minst het gevolg van het feit dat deze orders door werden gegeven met de telefoon of zelfs door middel van een fax. Het spreekt voor zich dat dit het zogenaamde koersrisico niet bepaald ten goede kwam. Wie tegenwoordig wenst te beleggen in aandelen kan ervoor kiezen om daarvoor gebruik te maken van een online broker. Op deze manier krijg je helemaal zelf de toegang tot een beleggingsplatform waardoor je zelf in realtime de orders kan doorgeven. Dat is uiteraard veel interessanter.

Welke verschillende soorten aandelen bestaan er?

Wanneer je graag wil investeren in aandelen zal je kunnen vaststellen dat we op de markt een onderscheid maken tussen twee verschillende soorten. Het gaat hierbij dan concreet om:

  1. Dividendaandelen;
  2. Groeiaandelen; 

Voor beide types geldt dat er zowel voor- als nadelen aan verbonden zijn. Voor de zogenaamde dividendaandelen geldt dat er eigenlijk mee kan worden gespeculeerd op twee verschillende soorten rendement. Niet alleen is er het rendement dat je kan behalen op de koers, daarnaast ontvang je ook nog eens op periodieke basis dividenden. Voor deze dividenden geldt dat je ze kan laten uitbetalen als passief inkomen, maar je kan ze uiteraard ook herinvesteren. 

Hoe interessant dividendaandelen ook mogen zijn, in vergelijking met groeiaandelen slagen ze er slechts in om een beperkte groei te realiseren. Voor heel wat investeerders geldt dat zij het niet zo belangrijk vinden om dividend te ontvangen zolang hun investeringen maar een significante groei kunnen laten optekenen. Geldt dat ook voor jou? Dan is de kans ontzettend groot dat je ervoor zal kiezen om te investeren in zogenaamde groeiaandelen. 

Sinds jaar en dag zeer populaire beleggingsproducten

Wie de beleggersmarkt een beetje volgt zal hebben kunnen vaststellen dat er de voorbije jaren toch een behoorlijk aantal nieuwe beleggingsproducten op de markt zijn gelanceerd. Dit zou er normaal zomaar voor kunnen zorgen dat de populariteit van bijvoorbeeld aandelen een beetje afneemt. Echter blijkt dat tegenwoordig helemaal (nog) niet, integendeel. Door de jaren heen is gebleken dat (periodiek) beleggen in aandelen op termijn een zeer belangrijke financiële meerwaarde met zich mee kan brengen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er nog steeds elke dag nieuwe mensen zijn die kennismaken met deze beleggingsproducten en hun eerste investering doen. In ieder geval, wanneer ook jij geld wenst te investeren is het aanleggen van een kwalitatieve portefeuille zeker één van de mogelijks meest interessante mogelijkheden die er bestaan.

Misschien ook interessant

Leave a Comment