Uncategorized

Checklist voor het starten van een eigen onderneming

posted by Mark May 11, 2022

Het zakelijk ondernemen begint met een goed idee. Vervolgens komt er veel kijken bij opzetten van een onderneming. Daarover gaat we het in dit artikel hebben. We kunnen hier niet meer dan een aantal punten aanstippen.

Ondernemingsplan

Behalve dat je een goed idee dient te hebben voor een bepaald product dat je wilt gaan produceren of welke dienst je wilt gaan leveren, zul je een visie moeten hebben van hoe je onderneming eruit gaat zien. Het maken van een ondernemingsplan dwingt je om je gedachten te ordenen. Behalve dat je dat voor jezelf maakt, heb je dat nodig om een financiering van je plannen te krijgen. Je zult moeten nagaan wat de vraag zal zijn naar je product/dienst, de verwachte omvang van je inkomsten en je kosten. Dat wil een kredietverlener graag weten voor de gehele duur van de financiering.

Financiering

Als je financiering nodig hebt, dan zul je moeten nagaan of je die inderdaad kunt krijgen. Ga na of er subsidie- en/of startersregelingen bestaan waarvoor je in aanmerking komt. Dat laatste kan het verkrijgen van een financiering vergemakkelijken.

Rechtsvorm

Wordt je een zzp’er, heb je een zakenpartner, zal je personeel hebben, welke bedrijfsrisico’s kan je zelf dragen, welke vorm van financiering prefereer je en wat zijn de fiscale aspecten? De antwoorden op deze en andere vragen bepalen welke rechtsvorm het beste past. Is dat bijvoorbeeld een eenmanszaak, een bv of een vof?

Kiezen van een bedrijfsnaam

Het kiezen van een bedrijfsnaam is belangrijk. Bij voorkeur dient van die naam te kunnen afgeleid waar het bedrijf zich mee bezighoudt. Het is een eigen identiteit aan je bedrijf geven. Bijvoorbeeld is De Vries Accountants BV een betere naam dan simpelweg De Vries BV. Je zult moeten nagaan of de naam niet teveel lijkt op die van een al bestaand bedrijf.

Inschrijving KvK

Je bedrijf dient te worden ingeschreven in de KvK om zakelijk aan de gang te kunnen gaan.

Promotie

Behalve met een bedrijfsnaam kan je door promotie een eigen identiteit aan je bedrijf geven. Dat ook online doen, spreekt voor zich.

Misschien ook interessant

Leave a Comment