Uncategorized

Van snelle kattenfilmpjes tot de vijfde generatie mobiel internet

posted by Mark January 26, 2024

5G wordt standaard aangeboden bij elk mobiel abonnement – alsof 4G er niet meer toedoet en we allemaal massaal aan de 5G moeten. Hier lees je waarom dat nooooit zal gebeuren en waarom 4G eigenlijk toch best wel handig is.

4G was echt de bomb

Een paar jaar geleden leefden we in het tijdperk van trage downloads en buffering-hel. Het idee van een video zonder haperingen leek zo ver weg als een vakantie op Mars. Enter 4G, onze redder in de digitale nood. Dit supersnelle mobiele netwerk maakte het mogelijk om zonder gedoe door kattenfilmpjes te scrollen en zelfs onze favoriete series te bingen terwijl we onderweg waren. Hallo, entertainment zonder grenzen!

4G heeft niet alleen de manier waarop we het internet gebruiken veranderd, maar ook ons dagelijks gedrag. Van diepe YouTube-gaten tot eindeloze Instagram-verhalen – we zijn er helemaal in gedoken, dankzij de snelheid van 4G. En toen kwam 5G

Onbeperkt 5G

5G, de vijfde generatie mobiele netwerken, onderscheidt zich door zijn indrukwekkende snelheid en minimale latentie. Het maakt gebruik van hogere frequentiebanden en geavanceerde technologieën om data sneller te verzenden dan zijn voorgangers. Het potentieel van 5G reikt verder dan enkel snellere downloads; het opent de deur naar baanbrekende toepassingen zoals augmented reality, Internet of Things (IoT) en autonome voertuigen. Een onbeperkt 5G abonnement is erg betaalbaar en ideaal voor den onbezonnen stadsmensch.

Echter. Momenteel is de implementatie van 5G voornamelijk geconcentreerd in stedelijke gebieden, met een meer beperkte beschikbaarheid in landelijke gebieden. Dit komt door de noodzaak van dichtere netwerkinfrastructuur en het gebruik van hogere frequenties, wat resulteert in een korter bereik.

 geen 5G in het buitengebied

De beperkte aanwezigheid van 5G in het buitengebied komt door verschillende technische en economische factoren. Allereerst gebruikt 5G hogere frequentiebanden, waardoor signalen minder ver reiken en meer moeite hebben met het doordringen van fysieke obstakels zoals gebouwen en bomen. Dit betekent dat er in landelijke gebieden meer antennes nodig zijn om een vergelijkbare dekking te bereiken als in stedelijke gebieden, wat de implementatie veel kostbaar maakt.

Daarnaast vereist de uitrol van 5G een dichter netwerk van kleine cellen, omdat deze technologie gevoeliger is voor interferentie en obstakels. In het buitengebied, waar de bevolkingsdichtheid vaak lager is, is het financieel minder aantrekkelijk voor providers om te investeren in de benodigde infrastructuur. Deze financiële overwegingen, gecombineerd met de technische uitdagingen, maken het momenteel minder haalbaar om 5G-bereik in afgelegen gebieden te realiseren.

Wél 4G in het buitengebied

In het buitengebied speelt juist 4G een cruciale rol in het verbeteren van de connectiviteit op plekken waar traditionele ADSL-infrastructuren ontbreken – ondanks alle initiatieven voor ADSL of glasvezel ten spijt. In afgelegen gebieden waar het aanleggen van vaste lijnen vaak onpraktisch is, biedt 4G in het buitengebied een draadloos alternatief dat snel internet mogelijk maakt. Dit is vooral gunstig voor huishoudens die voorheen beperkte opties hadden, omdat het een betrouwbare breedbandverbinding levert zonder de noodzaak van bekabelde infrastructuren over lange afstanden. Dus, 4G in het buitengebied vervult een belangrijke rol in het moderniseren en verbeteren van de connectiviteit op plaatsen waar dat eerder een uitdaging was.

Misschien ook interessant

Leave a Comment