HomeInternet

Tips bij het kopen van een WIFI-adapter

posted by Mark December 15, 2021

Met een wifi-adapter is het mogelijk om een computer, laptop of ander apparaat draadloos te verbinden met een Wifi-netwerk. Er zijn een aantal belangrijke punten waar u op moet letten bij de aanschaf van een wifi-dongle. Lees deze blog eens door en kom erachter welke wifi-adapter voor u het meest geschikt is. Of bekijk andere apparatuur om je wifi signaal te versterken.

Wifi-adapters zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar, maar welke heeft u nodig om probleemloos verbinding te maken met uw draadloze netwerk? We zullen het hier hebben over Wifi-adapters die volgens de internationale standaard IEEE 802.11 werken hebben, u heeft zo’n adapter nodig om een laptop, desktop, mediaspeler of ander apparaat te verbinden met een draadloos computernetwerk.

Globaal gezien zijn er vier verschillende wifi standaarden, IEEE 802.11a, 802.11b, 802.11g en 802.11n. Er worden al sinds 2006 apparaten in de toen nog niet bestaande wifi-standaard IEEE 802.11n geproduceerd. Vanaf 2009 is 802.11n een officiƫle standaard geworden. Bij het aanschaffen van een Dongle moet u er op letten dat deze in dezelfde of in een hogere standaard dan de router die het signaal uitzendt valt. Tegenwoordig vallen bijna alle routers in de 802.11n standaard. Is dit bij uw router ook het geval of bent u op korte termijn van plan een nieuwe, snellere, router aan te schaffen? Koop dan een adapter die in deze standaard valt, dan weet u zeker dat de wifi-adapter de snelheid van de router optimaal benut. Naast de Wifi-standaarden moet u op nog een aantal dingen letten.

Zendvermogen en antenne

Bent u op zoek naar een model met een groot bereik? Kijk dan naar het zendvermogen. De ontvangst van een Wifi-adapter met een hoog zendvermogen is vaak vele malen beter dan de ontvangst van een wifi-dongle met een laag zendvermogen. De sterkte van het signaal hangt niet alleen van het zendvermogen zelf af, ook het zendvermogen van uw router speelt een rol. Daarom is het het beste om zowel een Wifi-adapter als een router met een hoog zendvermogen aan te schaffen.

Een model met een externe antenne zal een groter zendvermogen hebben. Mocht je de Dongle alleen thuis gebruiken, dan is het niet noodzakelijk om een Wifi-Adapter met een externe antenne aan te schaffen. Een Externe antenne is wel erg handig wanneer je ver van een router of hotspot bent verwijderd.

Uiterlijk, materiaal en afmetingen

Tot nu toe hebben we het alleen nog maar over de technische punten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een adapter gehad, maar natuurlijk speelt het uiterlijk ook een rol. Veel mensen letten echter te erg op het uiterlijk. Zo zijn er types die maar tientallen millimeters uit een laptop of ander apparaat steken te koop. Dit ziet er erg mooi uit, maar de ontvangst van deze adapters is vaak niet al te best. Door de metalen die in het apparaat verwerkt zijn, zal de ontvangst verslechteren als deze dichter bij het apparaat komt.

Externe Adapter in plaats van ingebouwde adapter

In veel (oude) laptops zit een Wifi-ontvanger volgens de IEEE 802.11b standaard. Deze wifi-standaard is inmiddels alweer vijf jaar oud. Door een matige Wifi-ontvanger in een laptop is het mogelijk dat ook u niet alles uit uw internetverbinding haalt. Het heeft namelijk geen zin om een router die binnen de IEEE 802.11n standaard valt aan te schaffen en deze in combinatie met een oude Wifi-ontvanger te gebruiken. Om toch snel te kunnen internetten zonder een grote aankoop te hoeven doen kiezen veel mensen ervoor om een externe Wifi-ontvanger aan te schaffen.

Direct of met kabel aansluiten

Er zijn Wifi-adapters die direct in de laptop, desktop of ander apparaat gestoken moeten worden en alternatieven die met een USB-kabel in het apparaat gestoken moeten worden. Onze voorkeur gaat uit naar modellen die met een kabel aangesloten moeten worden. Uit verschillende testen blijkt dat een Wifi-ontvanger met een kabel betere ontvangst heeft dan een Wifi-adapter die direct in het apparaat gestoken moet worden. De metalen in een apparaat hebben namelijk een negatieve invloed op de ontvangst van een Wifi-adapter. Omdat het verschil niet heel erg groot is, zullen de meeste mensen toch voor een Adapter die direct in het apparaat gestoken moet worden kiezen. Dit is namelijk vooral bij een laptop vele malen makkelijker.

Misschien ook interessant

Leave a Comment