Uncategorized

Microsoft HoloLens voor slechtzienden

posted by Mark October 5, 2017

De Microsoft HoloLens heeft een grote impact gehad op de manier waarop we naar draagbare computers kijken ofwel “wearables”. De eerste HoloLens voorbeelden waren indrukwekkend, maar de pers was argwanend omdat een Microsoft HoloLens demo niet hetzelfde is als een fysiek product op de markt. In tegenstelling tot andere bedrijven als Apple en Magic Leap liet Microsoft de HoloLens gebruiken door testers en door het bedrijfsleven. Dat heeft de ontwikkeling in Mixed Reality applicaties in een stroomversnelling gebracht. Zelfs slechtzienden kunnen met dit soort MR headsets aan de slag.

 

HoloLens werking

Deze headset valt onder de “Mixed Reality” oplossingen. Door een combinatie van positionele tracking en een 3D scanner is het mogelijk om virtuele objecten in een echte omgeving weer te geven alsof ze daar echt staan. Zelfs met diepte en voorwerpen op de voorgrond wordt rekening gehouden. Zo kan een echte bank (deels) voor een virtuele kast staan, dit noemen we “occlusion”. Vergeet niet dat de HoloLens een volwaardige draagbare computer is op basis van Windows 10 met een eigen CPU, GPU en HPU voor holografische weergave. De headset heeft de vorm van een lasbril, er is voldoende ruimte om een bril te dragen. De Microsoft HoloLens is dus ook voor slechtzienden geschikt.

 

Microsoft HoloLens kopen

Het goede nieuws is dat je deze MR headset nu al kunt bestellen en gebruiken. Het is wellicht minder goed nieuws dat het product minimaal 3000 euro kost tot 5000 euro voor een compleet systeem met software voor ontwikkelaars en ondersteuning. De huidige versie is in principe voor ontwikkelaars bedoeld, zo kun je als organisatie of software ontwikkelaar de HoloLens werking testen. Dat neemt niet weg dat steeds meer bedrijven en instellingen daadwerkelijk de HoloLens gebruiken, wel op basis van custom software.

 

Tip: Eerst ontdekken van de mogelijkheden zijn? Kies dan voor een HoloLens workshop en onderzoek de pluspunten en minpunten van dit platform. Zeker voor slechtzienden is het verstandig een Microsoft HoloLens demo aan te vragen om de werking te beoordelen.

 

HoloLens voorbeelden

Eén van de eerste HoloLens voorbeelden was een crowd sourced virtuele versie van het heelal. Mensen van over de hele wereld kunnen hun bijdrage leveren om het heelal in kaart te brengen binnen een Mixed Reality omgeving. Dit is vooral een HoloLens demo, binnen de medische sector wordt echt gebruikt gemaakt van deze Mixed Reality headset om bijvoorbeeld medisch studenten te trainen. Zo kan een student een levensgroot lichaam tot op het bot uitkleden, en zo nauwkeurig zien hoe het menselijk lichaam in elkaar zit. Ook kun je een kloppend hart virtueel uitvergroten om alle details te bekijken. Je kunt ook de HoloLens inzetten in de operatiekamer met een realtime overlay waarop de voorbereiding van de operatie te zien valt. Omdat het een wearable betreft heeft de chirurg beide handen vrij voor de ingreep.

 

Is een Microsoft HoloLens kopen op dit moment verstandig? Er zijn geruchten van een nieuwe versie met betere specificaties en een snellere HPU. Daarnaast zul je zelf HoloLens software moeten laten bouwen omdat het aanbod nog minimaal is. Een HoloLens workshop kan een goede start zijn, zo kun je exact beoordelen op welke wijze Mixed Reality aansluit bij de organisatie waar je actief bent.

 

Misschien ook interessant

Leave a Comment